Здрави ли са пчелните семейства?

da75965f030251dc50c52776d514cb5dАко през февруари не сте направили осведомителния преглед на пчелните семейства, то е наложително да го сторите веднага, но в слънчев ден, когато температурите са около 12-15 градуса. До края на месеца трябва да направите и главния пролетен преглед, като създадете най-добри условия за развитие на пчелните семейства през пролетта.

При прегледа ще прецените общото състояние на гнездата, силата на семействата, количеството и качеството на храната, здравословното им състояние. Силата на семействата се определя по броя на питите, покрити с пчели. Трябва да се оставят толкова пити, колкото се покриват от пчелите. Ако предназначеният за храна мед не е достатъчен, добавете пити с мед от склада. Почистете дъната от умрели пчели и дезинфекцирайте кошерите. Към края на февруари и началото на март майката започва да снася яйца.

С появата на пилото се нарушава покоят в пчелното семейство. Пчелите започват да консумират усилено храна, за да повишат температурата на гнездото до 34-35 градуса. В началото майката снася по 20-30 яйца на денонощие. В дните, когато температурите навън достигнат 12-15 градуса, пчелите работнички излитат от кошера и започват да събират нектар и прашец. Пчелното кълбо се разпуска, работничките усилено хранят майката с пчелно млечице и тя започва да снася до 1500 и повече яйца за денонощие.

Развитието на семейството зависи не само от силата на майката, но и от условията на живот в кошера, достатъчния брой презимували пчели и  качествената храна. Със затоплянето на времето започва цъфтежът на редица медоносни растения, но пашата от тях е още малко, затова осигурете достатъчно мед на пчелните семейства. Началните подхранвания се извършват с мед, а не със захарен сироп. Едва след като пчелите започнат да носят усилено цветен прашец и обогатят чрез него организма си с белтъчини, тогава може да се премине към подхранвания със захар.

Първи започват да цъфтят кукурякът, жълтият гарвански лук, синчецът, медуницата, подбелът, игликата, гълъбовите очи, миризливата теменуга, минзухарът, великденчето, паричките. От дърветата – дрянът, брястът, леската, елшата, черната топола и върбата. А в овощните градини – бадемът, зарзалата, кайсията, прасковата и джанката.